Is sperma glutenvrij?! Ooit nagedacht over dit onderwerp… Ik vind het een interessante vraag. Laatst zag ik ‘m weer voorbij komen op een forum. Er zijn dus mensen op zoek naar een antwoord op deze vraag, ik ging op onderzoek uit.

Stel je voor je bent net glutenvrij. Je wereld stort voor heel even in. Je hele leven moet je omgooien, maar ook de raarste vragen komen in je op… Zoals bijvoorbeeld: ‘Is sperma glutenvrij?!’, zou jij deze vraag aan je arts of diëtiste stellen? Niet iedereen durft of wil dit. Een rondje Googlen is makkelijker en privé. Ik hoop dat degenen die zoeken naar een antwoord op deze vraag, bij dit artikel komen waarin ik je het antwoord geef.

Nog nooit heeft iemand duidelijk onderzocht of de gluten die een man eet ook in zijn sperma terecht komt. De schrijfster vraagt Maag-Darm-Lever arts Dr. Dan Leffler, hij is docent geneeskunde aan de Harvard Medical School en directeur van een coeliakie centrum in Boston. Hij geeft toe dat er geen makkelijk antwoord is. Met de beste informatie die hij heeft, zegt hij ‘nee’ op de vraag of er gluten in sperma zit. In ieder geval niet in significante hoeveelheden. Er is geen reden aan te nemen dat er ook maar een voordeel is voor het lichaam als er gluten in de sperma zit. Dr. Leffler geeft toe dat er tot nu toe geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar deze kwestie. Bij gebrek aan enige studie concludeert hij:

‘Vanuit coeliakie perspectief zou ik sperma als zeer veilig beschouwen.’

Conclusie:
Er is geen wetenschappelijke studie gedaan naar deze vraag. Toch zijn artsen het er over eens dat er hoogstwaarschijnlijk geen gluten in sperma zit en dat het veilig voor coeliakiepatiënten is om te consumeren.

Bron: missglutenvrij
Foto: Kurious/Pixabay

(Visited 38 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *