Wetenschappers weten het zeker: meermaals per maand klaarkomen houdt sperma gezond en helpt kanker vermijden. Wie 21 keer per maand een orgasme krijgt, heeft 33 procent minder kans op prostaatkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit.

21 ejaculaties per maand staat gelijk aan 252 keer per jaar of bijna 70 procent van alle dagen. De Amerikaanse wetenschappers baseren hun studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift European Urology, op bijna 32.000 mannen die zij acht jaar lang volgden

De onderzoekers weten niet precies waarom ejaculeren het risico op kanker verlaagt, maar mogelijk loost de man op deze manier kankerverwekkende afvalstoffen. Ofwel: hij spoelt de leidingen door.

Nagenoeg iedereen
Jaarlijks krijgen 11.000 mannen in Nederland prostaatkanker en overlijden er ruim 2600. Het is een ouderdomsziekte. Boven de 70 jaar heeft 30 procent van de mannen prostaatkanker, boven de 90 jaar nagenoeg iedereen.

Al vaker werd het verband aangetoond tussen het aantal zaadlozingen en het verminderde risico op prostaatkanker, maar nog nooit in zo’n omvangrijk onderzoek, zegt uroloog Gert Dohle van het Erasmus MC in Rotterdam. Toch gelooft hij er niet in dat zaadlozingen de prostaat zuivert. ,,Dat is nog nooit aangetoond.”

Zelf denkt hij eerder dat andere factoren verantwoordelijk zijn voor het wel of niet ziek worden, zoals leefstijl en gedrag. ,,De mannen die in dit onderzoek veel zaadlozingen hadden, leefden ongezonder. Zij waren dikker, rookten meer, waren vaker gescheiden en hadden vaker een geslachtsziekte. Door die leefstijl worden zij minder oud, waardoor de prostaatkanker sowieso minder kans krijgt.”

Dohle denkt bovendien dat deze groep mannen minder geneigd is om naar de dokter te gaan om zich te laten testen op mogelijke prostaatkanker.

Actief seksleven
De Harvard-onderzoekers wijzen erop dat een actief seksleven een indicatie kan zijn van een goede gezondheid, die op zichzelf waarschijnlijk het risico op kanker kan verlagen. Daarom is het naast klaarkomen belangrijk om er een goede dieet- en bewegingsroutine op na te houden en regelmatig een arts te bezoeken.

Bron: AD

(Visited 33 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *