Niels Hunck (25) is een van de weinige Nederlandse mannen die sperma doneren. Zijn motto: als ik iemand kan helpen, dan doe ik het graag. Dachten meer mannen maar zo, zuchten de spermabanken, die enorme tekorten hebben.

Eén keer in de maand reist de Haagse Niels af naar de spermadonorbank in Zwolle. Hij heeft expres gekozen voor een bank ver van hem vandaan.

‘Productiekamertje’ met films en boekjes
In een zogeheten ‘productiekamertje’ doet hij wat hij moet doen en vangt het resultaat op in een potje. Om hem en de andere donoren te helpen staat in het kamertje een televisie met allerlei soorten films en liggen er boekjes.

Helemaal niets geks aan toch? Niels geeft ook bloed. Het is in zijn ogen hetzelfde. “Ik heb een vrij liberaal wereldbeeld.” Sperma doneren doet hij al een paar jaar. Hoeveel kinderen er van hem rondlopen, weet hij niet. Hij hoeft het ook niet te weten.

‘Stop met lacherig doen’
Mensen om hem heen zijn vaak verbaasd als Niels over het doneren vertelt. “Het is niet echt normaal in onze maatschappij.”

Dat moet eens afgelopen zijn, vindt Monique Mochtar, voorzitter van de landelijke werkgroep spermatekorten. “Als je op een verjaardag vertelt dat je spermadonor bent, wordt er lacherig over gedaan. Wil je soms heel veel kinderen op de wereld zetten?, wordt dan gevraagd.”

25 kinderen op de stoep
Maar het taboe beslechten, blijkt erg moeilijk, merken de spermabanken. Wat niet meehelpt is dat anoniem doneren niet meer kan in Nederland. Met het zaad van donoren mogen maximaal 25 kinderen verwekt worden. Het kan dus zo zijn dat die na jaren eens op de stoep staan.

“Dat is dan nogal een ding inderdaad”, zegt Niels daarover. “Ik zal verrast zijn, maar sta er open voor. Die kinderen mogen mij gerust kennen.”

Hij zal wel emotionele afstand bewaren. “Laten we wel wezen: je hebt 25 kinderen op deze aarde gezet, maar het zijn niet jouw kinderen.”

Bron; RTL Nieuws
Foto: Tabeajaichhalt/Pixabay

(Visited 804 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *